Usluge

Stomatološka ordinacija Dr.Kaknjo

Ortodoncija

“Aparatić za zube” je uobičajeni naziv za ortodontsku napravu kojeg koriste pacijenti. Koriste se i izrazi: ortodontska naprava i ortodontski aparat, a sve podrazumijeva naprave kojima specijalist ortodont ispravlja nepravilnosti položaja zubi i međučeljusnih odnosa. U engleskom govornom području često se koristi izraz “braces” umjesto orthodontic appliance. Osnovna podjela ortodontskih naprava je na mobilne i fiksne.

Fiksni ortodontski aparat

Najučinkovitiji i u svijetu najčešći način korekcije ortodontskih anomalija je fiksna ortodontska terapija. Osnovni dijelovi fiksnog ortodontskog aparata su prstenovi ili cjevčice, bravice i žičani luk. Prstenovi ili cjevčice se stavljaju na prve trajne kutnjake. Bravice se lijepe posebnim ortodontskim ljepilom izravno na prethodno pripremljenu površinu zuba. One mogu biti metalne ili estetske, prema želji pacijenta. Posebnom pripremom površine zuba onemogućuje se pojava karijesa ispod zalijepljenih bravica. Žičani luk prolazi kroz vodoravne utore u bravicama i ulazi u cjevčice ili prstenove na kutnjacima. Tijekom terapije žičane lukove mijenjamo ili prilagođavamo. Vezilice (ligature) drže žičani luk u utoru bravice, a mogu biti prozirne ili u boji, ovisno o želji pacijenta.

Samovezujuće bravice

Iako nisu novost, u zadnje su vrijeme prepoznate prednosti ovih bravica i od strane pacijenata. Samovezujuće bravice, za razliku od ostalih, imaju element koji drži žicu u bravici, pa nisu potrebne vezilice. Zbog svojih mehaničkih svojstava skraćuju vrijeme i ukupni broj posjeta ordinaciji.

Estetske bravice

Zadnjih su godina ortodonti suočeni sa željama pacijenata za najmanje vidljivim, a time i najljepšim ortodontskim napravama.

U našoj Poliklinici ortodontsku terapiju provodimo najkvalitetnijim postojećim sustavima bravica, od kojih su najčešće: estetske safirne bravice (ICE-Ormco), samovezujuće bravice (Quick-Forestadent, Damon-Ormco, InOvationR-GAC), ili samovezujuće estetske bravice (InOvationC-GAC). Ovisno o vrsti anomalije sugerirati ćemo za Vas najbolji izbor.

Našim pacijentima uvijek kažemo ono što govore najveća imena suvremene ortodoncije: “Zube ne pomiču bravice, već ortodonti!”

Novitet na našim prostorima koji nudi ordinacija dr. KAKNJO su fiksni aparati novije generacije Damon System.

 

Riječ je o terapiji koja se planira na osnovu izgleda lica pacijenta, poznata i kao Face-driven ortodoncija, kojom je moguće uticati na pacijentov profil, oblik lica, kosti, tkivo, cijeli orofacijalni kompleks.

INMAN ALIGNER ortodontski aparatić

Inman aligner se koristi za ispravku malih nepravilnosti položaja zuba.Terapija traje kraće od klasične ortodontske terapije 3-8 mjeseci.A prednost je jer se udlaga može skinuti po potrebi i nosi se 22 sata dnevno.Udlaga je providna tako da ne narušava estetiku.