Usluge

Stomatološka ordinacija Dr.Kaknjo

Protetika

Šta je protetika?

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja se prvenstveno bavi nadoknadom izgubljenih tkiva usne duplje, pomoću protetskih nadoknada (npr. krunice, mostovi, proteze, kombinacije). Nadoknada kozmetičkih defekata, nadoknada na zubnim implantatima. Problemi viličnog zgloba takođe spadaju pod polje stomatološke protetike.

Specijalizacija iz domena stomatološke protetike podrazumjeva dodatni specijalistički staž nakon sticanja diplome završenih osnovnih studija. Nakon završenog specijalističkog staža polaganjem specijalističkog ispita pred specijalističkom komisijom se dobija titula specijalista stomatološke protetike. Tokom specijalizacije specijalizant mora savladati gradivo iz anatomije, fiziologije i patologije glave i vrata, gnatologije, estetike, stomatoloških materijala itd. Nakon ovakve vrste obuke specijalista stiče mogućnost da se bavi rekonstrukcijom nedostatka zuba i resorbovanog alveolarnog grebena, rekonstrukcijama estetskog karaktera, kongenitalnim malformacijama, poremećajima viličnog zgloba, protetska rekonstrukcija defekata maksilofacijalne regije itd.

  • Sve
  • Fiksna protetika
  • Polufiksna
  • Mobilna

 

Fiksna protetika

Bezmetalne navlake(Cirkonijum i staklo-keramika)

Bezmetalne navlake su visoko estetske protetske nadoknade koje u potpunosti mogu imitirati izgled prirooddnog zuba.Također kod ovih navlaka nema crnog ruba na gingivi(zubnom mesu)koje se pojavljuje kod klasičnih metal-keramički navlaka.

Pacijentica se javlja radi gubitka centralnog sjekutića i neadekvatnih starih metal keramičkih navlaka.Urađene su pune bezmetalne navlake.

Pacijentica se javlja zbog velike diasteme(razmaka između zuba) u frontu.urađeno je 6 bezmetalnih navlaka i ispravljena diastema

Ljuspice(veeners)
Ljuspice su nadoknade koje se lijepe na prednju stranu zuba.Indicirane su za ispravljanje estetskih nedostataka(boje,oblika zuba itd).I prednost je što se brusi samo prednja strana zuba.

Polufiksna protetika
To su protetski radovi u kojima kombinujemo fiksnu i mobilnu protetiku, jer nismo u mogućnosti napraviti adekvatan fiksni protetski rad, jer nemamo dovoljno nosača. Kod kombinovanih radova nemamo kvačica već se takva proteza veže unutrašnjim vezama (atečmenima, u narodu poznati kao drikeri), što radu daje izuzetnu estetiku (jer se kukice ne vide) i vrhunsku stabilnost.

Imamo niz mogućnosti da takav rad napravimo, što zavisi od uslova u ustima, tj. od preostalih zuba. što možete vidjeti iz slijedećih primjera.

Ovdje vidimo klasični primjer kombinovanog rada kod kojeg smo iskoristili 5 prednjih zuba pacijenta koje smo uvezali u most a na krajevima tog mosta smo stavili kuglasti atečment. Na slici poslije vidimo kako izgleda gotov kombinovani rad.

(Pacijentica se javlja sa željom da napravi kvalitetno rješenje u donjoj vilici:imala je dva frakturirana zuba a željela je stabilnu donju protezu.To smo riješili sa korijenskim kuglicama koji će biti nosači donjoj subtotalnoj wizil protezi.)

(Ovdje vidimo primjer još jednog kombinovanog rješenja gdje smo imeđu 2 postojeća zuba stavili prečku koja će imati ulogu nosača proteze. Naravno prečka se ne vidi jer se nalazi ispod proteze, što radu daje visoku estetiku.)

Rigl

Polufiksna nadoknada kod jednostranog gubitka bočni zuba.Nema nepčane ploče i ugodna je za nošenje.Na sebi ima bravicu koja omogućava skidanje navečer zbog čišćenja.

MOBILNA PROTETIKA
WIZIL PROTEZA

Wizil (skeletirana) proteza je reducirana parcijalna proteza sa metalnim skeletom. Ona ima niz prednosti u odnosu na klasičnu protezu i to:

  • Pritisak žvakanja se kod vizil proteze zbog njenih lijevanih kvačica prenosi preko postojećih zuba na kost što najpribližnije odgovara prenosu pritiska kod prirodnog zubala;
  • Nema velike akrilatne(plastične) ploče na nepcu, već ima tanka metalna traka, te je takva proteza udobnija za nošenje (naročito kod gadljivih pacijenata);
  • Potpun osjećaj okusa hrane zbog reducirane nepčane ploče;
  • Dosta je čvršća;
  • Ne oštećuje zube nosače;


Novo! ESTETSKI WIZIL To je skeletirana proteza sa kukicama u boji zuba, što radu daje visoku estetiku koju ne možemo postići sa klasičnim wizilom.

 

Totalna proteza

Proteza od providnog akrilata.Prednost je jer se dobija estetski efekat i puno prirodnija proteza.